כאשר חייב (אדם או תאגיד) חב לנושיו יותר משיש לו, ישנם כמה פתרונות אפשריים להתמודדות עם הפער הכלכלי: הכרזה על חדלות פירעון (פשיטת רגל) והתחלת הליך בבית המשפט, בו הנאמן יפעל להשיב לנושים את כספם, דרך שיקום היחיד, הבראת התאגיד או פירוקו. לחלופין, ניתן להשיב את כספי הנושים באמצעות התנהלות במסגרת תיקי ההוצאה לפועל.
במסגרת שתי אפשרויות אלו, ישנה התערבות של "ערכאות" ביחסים שבין החייב לנושים, התערבות שעלולה לגרור את החייב להפחתה בדירוג האשראי, עיקול נכסים וחשבונות בנק, איסור יציאה מהארץ ועוד שלל הגבלות הכרוכות בהליך המסדיר את יחסי החייב והנושה.
הסדר חוב
לכן, טיפ ראשון הוא לנסות לבחון את האופציה השלישית לסיטואציה המורכבת הזו: הסדר חוב. זהו תהליך בו הנושה והחייב מגיעים להסכם על שיעור החוב שייפרע. למשל, גודל החוב המקורי יכול להיות שני שקלים, אך במסגרת ההסדר יוסכם על השבה של שקל בלבד.
הרבה תוהים, מדוע שנושים יסכימו להסדר חוב? ובכן, הנה טיפ נוסף: גם במסגרת הליכי הוצאה לפועל וחדלות פירעון, בד"כ הנושים לא יצליחו לפרוע את חובם במלואו, ואם כן, הדבר כרוך בזמן ובהשקעת משאבים. הרי, בלאו הכי, מדובר במצב בו לחייב אין את האפשרות לפרוע את כל החוב, לא בזמן הקרוב לפחות, ולעתים, החייב בכלל לא יוכל לשלם את החוב במלואו בשום תרחיש. טיפ שלנו: לא נעים להיות חייב, אך גם לא תמיד נעים להיות נושה.
האינטרס של הנושים במסגרת הסדר חוב הוא להגיע למצב בו הם יוכלו לקבל כמה שיותר מכספם בחזרה, כמה שיותר מהר, ועם כמה שפחות התעסקות ביורוקרטית במסגרת בתי המשפט, תוך צמצום עלויות וזמן.
החשיבות שבהיוועצות עם עורך דין מומחה להסדרי חוב
כאשר מתחיל להסתמן שהחייב לא יוכל לשלם את כספו לנושים, ניתן להניח שאלו לא יחכו בסבלנות למכתב התנצלות. טיפ שלישי: יש לפעול בזריזות וביעילות. כאמור, במסגרת הליכי הוצאה לפועל או חדלות פירעון החייב עלול למצוא את חשבון הבנק שלו מעוקל, יחד עם נכסים אחרים, במסגרת ההליכים שפתחו כנגדו הנושים.
העיקול כמובן הגיוני מצד הנושים, שמעוניינים לעגן את חובם בשמירה על נכסי החייב במצב של הקפאה, כך שיוכלו לממשם ולפרוע דרכם את החוב. עם זאת, מצד החייב, מדובר בצעד קשה מאד ואף אבסורדי: כיצד יוכל לפעול להשיב את החוב אם חשבון הבנק של העסק, מקור הכנסתו המאפשר הזרמת תשלומים לנושים, עוקל?
משרדנו מודע למורכבויות אלו ומומחה בהתמודדות עמן. אנו בעלי ניסיון בפנייה מהירה ויעילה לנושי החייב, וזאת כדי למנוע פתיחת הליכי חדלות פירעון או הוצאה לפועל. יתרה מזאת, אנו פועלים במסגרת ההסדר להפחתת החוב, פריסתו לתשלומים ואף דחיית מועד הפירעון. על כן, טיפ שלנו: מומלץ להיוועץ ולהסתייע בעורך דין המומחה בתחום הסדרי החוב. עורך דין מנוסה יוכל להיות ההבדל שבין הסדר חוב נוח לחייב לבין הסדר קשה, או פתיחת הליכים.