חדלות פירעון: מושגים חשובים

Back חזרה לחדלות פירעון

משבר נגיף הקורונה גרם לאנשים רבים, ובפרט לעצמאיים בעלי עסקים קטנים ובינוניים, להכיר את המונח המשפטי-כלכלי "חדלות פירעון". בפשטות, מונח זה מתאר מצב של עודף התחייבויות על נכסים. 

למעשה, מדובר על שורת מקרים, ביניהם – עסקים אשר צברו חובות כספיים כלפי ספקים כתוצאה מסגירת מקור הפרנסה העיקרי שלהם או משקי בית פרטיים, אשר כתוצאה מפיטורין, מחלה או ארוע בעל השלכה כלכלית שלילית, הם לא מצליחים לעמוד בהתחייבויות שלהם.

בשפה היומיומית, נוהגים לעשות שימוש במטבע הלשון "פשיטת רגל", בעוד שמונח זה מתייחס אך ורק לקריסה של חייב בשר ודם. בכל הנוגע לתאגיד, המונח הנכון לתאר תאגיד שהגיע למצב של עודף התחייבויות על נכסים – הוא תאגיד חדל פירעון, אשר יכול להיקלע להליך של פירוק או הבראה. 

הרפורמה החדשה בתחום חדלות פירעון ושיקום כלכלי מאפשרת לכל חייב להשתקם כלכלית, באמצעות פתיחה בהליך קצר יחסית, כאשר המטרה היא איזון בין זכויות הנושה לקבל את כספו, לבין זכותו של החייב להשתקם ולפתוח דף חדש. כדי להצליח בהליך לשיקום כלכלי, מומלץ להכיר כמה מושגים חשובים בנושאי חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

תנאים לחדלות פירעון

המושג "חדלות פירעון" מתייחס לסיטואציה כלכלית ומשפטית כאחד. כאשר אדם אינו יכול לשרת את חובותיו בזמן הקצר, ניתן לומר שהוא חדל פירעון מבחינה תזרימית. עם זאת, ניתן לומר שלרוב פושטי הרגל בהם נתקלתי לאחרונה, אי אפשר כל כך לקרוא "חדלי פירעון", מהטעם שאכן לא היה להם תזרים כדי לשרת את החובות, אולם היו להם נכסים (רכב, דירה), אשר אם היה ניתן להמיר אותם לכסף מזומן – הרי שאותו חייב היה יכול לפרוע את מלוא חובותיו.

לכן, המונח הנכון של חדלות פירעון צריך להיבחן לא רק מבחינה תזרימית, קרי האם בהגיע מועד פירעון החובות אני יכול לפרוע אותם, אלא גם מבחינה מאזנית, קרי האם יש לי יותר התחייבויות מנכסים.

הלכה למעשה, המטרה של הליך שיקום כלכלי,היא לשקם את החייב, כך שהרבה פעמים, החייב נותר עם נכסים ברשותו, ומכאן שומעים ביקורת של הציבור, הכיצד פושט רגל ממשיך להתגורר בבית שלו, כאשר הוא לא פרע את כל החובות שלו.

מיהו חייב

מושג זה מתייחס אל אדם פרטי "יחיד" אשר חייב כספים/תמורה כלפי אחר, אשר נקרא "נושה". ברי כי ההגדרה של חובות היא רחבה, וזו כוללת חובות קיימים, עתידיים ואף מותנים. למשל, בעל עסק שחווה ירידה משמעותית בהכנסות העסק בזמן נתון, יודע כי בעוד מספר חודשים הוא לא יוכל להמשיך ולשלם את חשבונותיו השוטפים כדוגמת שכירות, חשבונות חשמל ומים וגם תשלום עבור ספקים – ולכן הוא יכול להצהיר על חדלות פירעון עוד בטרם יגיע מועד הפירעון של התשלומים.

מיהו נושה

נושה הוא מי שחייבים לו כסף. נושה יכול להיות אדם פרטי (בעל עסק, בן משפחה, חבר וכו') או תאגיד (חברה בע"מ, עמותה וכו'). אחת הדרכים בהן הנושה יכול לפעול לגבות את חובו, היא באמצעות הגשת בקשה להליכי חדלות פירעון כנגד החייב. במקרה זה מדובר על בקשת נושה, ומבחינת החייב, מדובר בהליך בעל חסרונות רבים, אשר מוצע להימנע ממנו ככל שניתן.

לסיכום, אין ספק כי הגעה אל מצב של פשיטת רגל היא עניין מורכב כלכלית ונפשית כאחד. כדי להתמודד עם התהליך בצורה קלה יותר, מומלץ לפנות אל משרד עו"ד המתמחה בתחום – מוזמנים ליצור אתנו קשר לקבלת ייעוץ ראשוני.

צריך הכוונה?
Compass
Call
Mail
Search