מחיקת חובות

Back חזרה לחדלות פירעון

עורכי דין רבים עושים שימוש במושג מחיקת חובות, כאמצעי לכאורה לשכנע כי נקיטה בהליך לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי היא המהלך הנכון עבור מי שמסובך בחובות.

נקדים ונאמר כי הליכי חדלות פירעון הם רע הכרחי, ויש לנקוט בהם כמוצא אחרון. מי שסבור כי הדרך להתמודדות עם החובות היא למעשה מעבר הליך של "מחיקת חובות" כך שתוך תקופה חובותיו יימחקו – טועה ומטעה.

למשרדי הגיעו בני זוג, אשר נתקלו במודעה באינטרנט של מחיקת חובות. אותם בני זוג נשאו חובות בסך כולל של כ-200,000 ש"ח יחד, והם סברו לתומם שאם הם ייכנסו להליך פשיטת רגל, הם יוכלו למחוק את החובות במחי יד כפי שהפרסום באינטרנט הציג.

הדבר החמור הוא, שכל החובות של אותו בני זוג שולמו כסידרם, כך שלא היה צורך ממשי להיכנס להליכי חדלות פירעון. עצם המחשבה, כי הם יוכלו למחוק במחי יד את אותם חובות, היא זו שפיתתה אותם להיכנס בשערי ההליך.

בני הזוג פנו באמצעות עורך דין אחר להליכי פשיטת רגל, כאשר עוד בטרם ניתן צו הכינוס, נפל להם האסימון על אודות גודל הטעות. בלי להיכנס לפרטים, בני הזוג ביקשו מאותו עורך דין לבטל את הבקשה שלהם, אך זה השיב להם כי מאוחר מידי, וצו הכינוס נגד אותם בני זוג – ניתן על ידי בית המשפט והכונס הרשמי.

מיני אז, אותם בני זוג עברו מסכת מרורים, אשר גרמה למתיחות חמורה בבית, החמרת המצב הבריאותי של הבעל ולבסוף כמעט ובני הזוג התגרשו. החמור מכל הוא, שהמנהל המיוחד שמונה מטעם בית המשפט, החל לפעול בדרישה למימוש נכס המגורים היחיד שלהם, לצרכי פירעון החובות.

בשלב מסוים, בני הזוג הגיעו למשרדי בכדי שאסייע להם לסיים את מסכת הייסורים ולמנוע את מימוש הנכס. מבדיקה שנערכה עם הבעל, מצאנו שיש לו כספים בחברות הביטוח, אשר ניתן לעשות בהם שימוש ולגבש הסדר נושים. ובכך להימנע מהכרזה של פשיטת רגל. בפועל אותם בני זוג החזירו את החובות שלהם במסגרת הסדר נושים מוצלח, לאחר תקופה מייסרת של 4 שנים, כאשר הם כלל לא היו צריכים להיכנס בשערי ההליך. זאת, לא רק בשל היקף החובות, אלא מהטעם שהם לא היו צריכים כלל וכלל לשבור את הכלים עם הנושים מלכתחילה, אלא להמשיך לפרוע את החובות שלהם כסדרם. הואיל ואותם בני זוג סברו לתומם כי ניתן "למחוק חובות" כפי שפורסם בפייסבוק, הם פנו וקיבלו ייעוץ משפטי להיכנס להליכי פשיטת רגל – מה שהתברר לבסוף, כמהלך שגרם להם לנזק חמור ביותר, שלא לדבר על היקף ההוצאות הכספיות שהם נדרשו להוציא מאז, והזמן בו הם סבלו מהגבלות ההליך.

אז האם ניתן למחוק חובות בפשיטת רגל? כן. ישנם מקרים בהם לחייב אין נכסים (כושר השתכרות הוא נכס!) או רכוש, ומתחדדת ההבנה כי אין כל סיכוי לפרוע את החובות. במקרה כזה, ניתן לבסוף לקבל צו הפטר, אשר פוטר את החייב מהחלק היחסי של החובות. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי בכל מקרה שהוא – החייב משלם משהו בין בכסף ובין בשווה כסף.

האם כדאי למחוק חובות? לא. כניסה להליך של חדלות פירעון לא יכולה לנבוע מרצון למחוק חובות, אלא אך ורק מתוך רצון להשתקם כלכלית ולפתוח דף חדש בחיים. לא אחת אני ממליץ ללקוחותיי לפעול לגבש הסדר נושים ולהימנע מהגעה לסטאטוס של חדלות פירעון, וזאת מתוך ראיה צופה פני עתיד, כי זה הוא המהלך הנכון ביותר ביחסי "עלות -תועלת".

בכל מקרה שהוא, קיים הכרח לשקול היטב את כל ההיבטים הכרוכים בכניסה להליך חדלות פירעון, ועל כן מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקצועי ואובייקטיבי מעורך דין, אשר מתמצא ובקיא בהליכי חדלות פירעון.

 אולי יעניין אותך גם:

צריך הכוונה?
Compass
Call
Mail
Search